С кое дърво е известен Лондон?

 

София е известна с кестените си, Ловеч с люляците, Стара Загора с липите, а Лондон?

Лондон е известен с чинарите си (платани – plane). Чинари могат да се видят както в парковете и градините на централен Лондон, така и в покрайнините. 

Първите лондонски чинари са от 17-ти век. През времето на индустриалната революция през 19-ти век ги засаждат масово покрай улиците на града, тъй като се оказва, че се справят добре със саждите и мръсния въздух.

Чинарите в Лондон евоюират в местните условия и днешният вид не се среща сред дивата природа. Освен това те са толкова популярни за града, че видът им носи името на Лондон - London Plane.

Това са високи дървета, елегантни и с широки листа (около 20 см). Растат около 30 сантиметра годишно и достигат до 30 метра.

Чинарът вирее добре в градска среща, защото сменя тънката си кафеникавосива кора, като по този начин се прочиства от редовно от паразити, насекоми и от мръсен въздух.

Неговите топчета със семена са любими на катериците, която обяснява защо в Лондон има толкова катерици. 

Чинар е турска дума. Знаете ли в кои страни на Балканите чинарите са много популярни?

Посвещавам този текст на майка си, която се прехласва по красиви дървета.

Автор на текста и снимките: Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.