Покрай каналите на Лондон: Regent`s Canal

IMG_9577

Английският флот, който започват да строят Хенри VII и синът му Хенри VIII, позволява Англия да се превърне в първа морска сила при управлението на кралица Елизабет І. След победата над испанската Aрмада през 1588 г. английските кораби прекарват към Лондон невиждани дотогава от лондончани стоки – чай, порцелан, подправки, перли, диаманти... Търговията се развива с главоломни темпове. Корабите пристигат по Темза от Северно море, акостират в източните части на днешен Лондон, разтоварват ги и тръгват към Новия свят отново.

Освен флот, при Елизабет I се строят лондонските канали за по-бързо прекарване на стоките от доковете на Темза. През 1765 г. е открит първия канал с търговска цел. 35 години по-късно цяла Британия е опасана с мрежа от канали.

С решение на Парламента от април 1795 година се разрешава строителството на канал, стигащ до Paddington в Северозападен Лондон. Той е дълъг 22 километра и започва от Bull's Bridge до Hayes, Hillingdon. Целта му е да свърже електроцентралата в Падингтън и изградената железопътна гара там с индустриалната част на Централна Британия (Midlands).

След време този канал е разширен, за да се свърже с река Темза при Limehouse. Каналът е наречен Regent`s Canal, на принца-регент, управлявал от името на баща си, кралят George III, диагностициран като луд.

The Paddington canal е открит на 10 юли 1801 г. На откриването присъстват 20 000 зрители, което било събитие за района, предимно земеделски по онова време.

 

IMG_9581

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.