В света на Тантра

Ако сте жена, вие имате божествена енергия. Ако сте мъж, си представете, че жените са божествени същества и те ви свързват с Бог.

Горното научих на изложбата за тантра в Британския музей. 

Ще покажа снимки от изложбата и ще споделя още за нея. Искам обаче първо да кажа какво е да си на специална изложба в Британския музей.

Много хора са ходили в Британския музей. Разположен в централен Лондон, в него са изложени забележителни експонати от културната история на човечеството. 

Специалните изложби в Британския музей са няколко през годината и траят няколко месеца.  За разлика от посещението в музея, което е безплатно, специалните изложби са платени и много посетители ги пропускат. 

Приятели, не пропускайте специалните изложби в Британския музей (както и другите музеи в Лондон). Ако ходенето в Британския музей е приятно като разходка в Хайд парк, специалните изложби са като концерт в същия парк на U2 или Брус Спрингстийн.

Връщам се към Тантра изложбата. Преди да я посетя знаех, че Стинг и съпругата му практикуват тантра, че тантра е от Индия и че е свързана със секс и затова съм готов да я пробвам (ако знаех как).

Тантра възниква в Индия по (горе-долу) времето, когато Аспарух идва на Балканите.

Подобно на богомилството, идеите на тантра се различават от основните културни и религиозни разбирания (в случая с будизма и хиндуизма), защото според Тантра:

Материалният свят не е илюзорен, а реален. Затова връзката с Бог става не само чрез душата, но и чрез тялото. Особено женското тяло – жените имат божествена енергия, затова при сексуалния акт те трябва да бъдат боготворени.

Сексът е връзка с Бог.

Йогините - на снимката - са тантрически божества, които идват през нощта и се превръщат в жени, птици, змии, тигри и чакали, в зависимост от настроението им. 

Тантра учи също да се приема всичко материално, включително това което поражда отвръщение. Например, жестокият бог Брахива - на снимката - обикаля гробища и носи чаша за подаяния, която е направена от човешки череп, кучето му яде човешка плът. 

Също тантристите в миналото носели украшения от човешки кости - като накита на снимката. Човешките кости им напомняли за това, че хората не са вечни и че не трябва да се взимат прекалено насериозно. 

На снимката не е кукер, а тантрист с украшение от човешки кости.

Тантра става популярна първо, защото е демократична – не само жените, но и бедните са равнопоставени в учението, и второ, защото се възприема, подобно на богомилството, от управляващите, на които обещава не само духовна, но и земна сила. 

Британските мисионери, които са в Индия от 1750 г., се страхуват от тантра, защото я възприемат като черна магия и сексуална разпуснатост. 

Сега ще ви покажа двата най-интересни за мен експоната на изложбата. Започвам с вторият най-интересен.

Това е най- богинята Кали в сексуален акт с бог Шива. Кали олицетровява върховната креативна сила, а Шива, смъртта. Забележете цвета на телата на Кали и Шива. За борците за независимост на Индия, Кали олицетворява индийците, а Шива, британците.

В статуята Кали е с обици от трупове, кървава уста и изплезен език, сякаш е ненаситна.

През 60-те и 70-те години, когато източните духовни учения се възприемат младите европейци и американци като противовес на материалната култура на Запада, тантра вдъхновява много творци. 

Затова избрах за най-интересна от изложбата обложката на плочата на Ролинг Стоунс Sticky Fingers от 1971 г. с изплезен език.

Изображението на тази плоча сте виждали и свързвате с Ролинг Стоунс, но сега вече знаете, че то е повлияно от богинята Кали и тантра.

Ако искате да споделяме впечатления и от други изложби в Лондон, дайте знак. Ще го правим, ако това ви харесва.

Автор на текста и снимките: Бойко Боев

 

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.