Боримир Тотев за политическите права и представителство на източноевропейците в британската политика

Снимката е на лондонското кметство. Избрахме тази снимка защото тя е актуална за днешната тема - тя е за участието на българите в Лондон в обществения живот в британската столица. Темата представя Боримир Тотев, който помага за връзките между лондончани и лондонското кметство с българите в британската столица. Боримир - на снимката по-долу - е от поколението българи, които са дошли като деца във Великобритания, завършил е училище и университет в Лондон и беше един от организаторите на проекта за засаждане на рози от нашата група за разходки в Сохо като дар от българите в Лондон за лондончани.

Специално за сайта bulgariansinlondon.com Боримир написа статията тук:

Заради участието ми в програмата на Лондонското кметство за взаимодействие с гражданите на града и проектите в Лондон с Лондонската българска асоциация (това беше официалното име на организаторите на засаждането на български рози на Голдън Скуеър в Сохо), по-рано това лято бях поканен на участвам в онлайн дискусия на тема: Къде са гласовете на жителите на ЕС в британската политика и какво можем да направим, за да увеличим участието на гражданите на ЕС в политиката?”  

(Можете да гледате пълен запис на събитието тук: 

https://www.facebook.com/1073134609388933/videos/596688241234174

Събитието беше организирано от the3milllion, организация за мобилизация на гражданите на ЕС във Великобритания, в партньорство с East European Forum, който свързва над 50 по-малки организации, работещи с източноевропейци в Лондон.  В дискусията участваха Nicolas Hatton(главен изпълнителен директор, 3 милиона),Alexandra Bulat(Мениджър на младите европейци, 3 милиона) и Nishan Dzhingozyan(управляващ директор, Източноевропейски форум).  

Членовете на моя панел бяха източноевропейци, участващи в политиката, местните власти и/ или в лондонски организации. Говорихме за конкретни общности по националност, по време на които исках да се чуе гласа на приноса на българските лондончани и миналите дейности на Лондонската българска асоциация.  

Използвахме широко определение за представителство, което включва както политическо представителство, така и обществено представителство на жителите, като например, проектът за засаждане на рози като дар от българите в Лондон за другите лондончани, организиран от Лондонската българска асоциация през 2018 г.  

Във втората част на събитието, която не беше на живо по Zoom, влязохме в фазата на консултации, по време на която всички присъстващи обсъдиха и споделиха най-добрите практики по следните две теми: 

Какви са бариерите пред политическото представителство на гражданите на ЕС във Великобритания?  

Какво можем да направим на практика, за да улесним политическото представителство на гражданите на ЕС във Великобритания?  

Установихме, че по-голямата част от участниците в консултациите се чувстваха непредставени или недостатъчно представени в политиката на Обединеното кралство. На основата на дискусиите миналия месец (септември 2020 г.) the3million публикува кратък доклад с четири основни заключения: 

1.  Гражданите на ЕС имат неравен и недостатъчен достъп до информация за своите демократични права във Великобритания.

2.  Гражданите на ЕС се чувстват непредставени или недостатъчно представени в политиката на Обединеното кралство.

3.  Работната сила на местните власти не отразява демографията на местното население на гражданите на ЕС.

4.  Ресурсите за политическо образование и организиране на отделните групи жители (като българите в Лондон) са ограничени.

 

(Можете да свалите и прочетете пълния доклад тук: 

http://0d385427-9722-4ee6-86fe-3905bdbf5e6e.usrfiles.com/ugd/0d3854_e04b62659522488a8cb322c8cd1385f1.pdf

 

С оглед на бъдещето, от ключово значение за мобилизиране на граждани на ЕС в Лондон и за защита на демократичните им права са местните избори през 2021 г. Така че не забравяйте да се регистрирате за гласуване! 

Всеки български гражданин с адрес в Лондон имате право на глас на местните избори в британската столица.  

Една от основните препоръки на доклада, приложима за бъдещата работа на групата за разходки (Лондонската българска асоциация), гласи:  

„Подобряването на участието и представителството е дългосрочен проект. За да ускорят процеса на политическа интеграция на гражданите на ЕС, местните власти, благотворителни организации, сдружения, групи от общности (включително неформални) и други заинтересовани страни трябва да изградят инфраструктура за сътрудничество и дългосрочни стратегии. "  

Как вие оценявате представянето на гражданите на ЕС в политиката на Обединеното кралство? Какво, според вас, трябва - или би могло - да се промени? 

Автор: Боримир Тотев 

Английската версия на статията на Боримир Тотев е в английската версия на сайта и може да бъде открита бързо чрез линка тук.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.